Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pénzügyi (v)álság I.

2008.11.01

Már kérdezgettek páran, hogy miért nem írok napjaink pénzügyi válságáról, de bevallom nehéz őszintén és politikamentesen írni úgy, hogy a szerkesztőt a későbbiekben ne citálhassák pereskedésbe. Mindenesetre próbálkozom majd komolyabb elemzéssel is. 

Addig is egy példamesét ajánlok mindenki figyelmébe: 

1. Valamikor régen, amikor még a Wall Street-en csak platánfák voltak a fal mellett, egy ember bejelentette, hogy macskákat vásárol fel, darabját 5$-ért.

2. A manhattaniek tudták, hogy a környéken sok a macska, elmentek hát összefogdosni őket.

3. Az emberünk macskák százait vásárolta fel, mindegyikért kifizette a beígért 5$-t. Ahogy a macskák fogyni kezdtek, telepesek abbahagyták az összefogdosásukat. Erre az ember bejelentette, hogy 10$-t ad egy macskáért. Egyesek újra  fellelkesültek és újra elmentek macskákat fogni.

4. A macskák csak hamar még jobban megfogyatkoztak, a manhattaniek hazatértek.
Az ember 15$-ra emelte az átvételi árat, de már így is nagyon nehéz volt macskát fogni és keveset fogtak, pedig a macskafelvásárló mindig rendesen és időben fizetett.

5. Erre a férfi közölte, hogy 40$-t ad ezentúl egy macskáért, de sürgősen el kell utaznia egy kis időre, addig egy helyettese fogja őt képviselni, aki a nevében átveszi a macskákat.

6. Amikor elutazott, a helyettese azt mondta az érdeklődőknek: "Nézzétek ezt a sok macskát a ketrecekben, amit a főnököm vett tőletek. Eladom nektek darabját 25$-ert, és amikor az emberünk visszatér, eladhatjátok neki 40$-ért."

7. A telepesek összeszedték minden megtakarított pénzüket,és megvették az
összes macskát.

8. Ezután New Yorkban soha többet nem látták sem az embert, sem a
képviselőjét, csak a rengeteg macska mászkált megint a környéken, úgy,
mint azelőtt.

Talán most már sejthetjük, miért alakult meg a New Yorki Tőzsde. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.