Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Overdose pályarekordja Párizsban

2008.10.06

Először üljünk le kényelmesen és hallgassuk meg Simon & Garfunkel régi slágerét:

http://uk.youtube.com/watch?v=bE1dz6_u2JI

Az elmesélendő történetem avval kezdődött hogy a lótenyésztő Mrs. Robinsonnak és Mr. Robinsonnak nem tetszett a legújabb csikójuk első két lábának külalakja, és ezért két évvel ezelőtt  az angliai Newmarketben 2100 fontért eladták Mikóczy Zoltánnak, így az Overdose névre keresztelt egyéves táltos magyar paripává lett, mivel kis hazánkban került idomításba és kezdett el versenyezni. Naívabb olvasóm mégse hasonlítsa össze Overdose beszerzését egy idegenlégiós focista leigazolásával, Ronaldinho nem a milánói Stazione Centrale mellett lebzselő vizesflakonárusoktól tanult meg dekázni. Annyi azért leszögezhető, hogy Mrs. Robinsonék alaposan mellétrafáltak képesség-megítélésben, mivel ma már a ló több mint két millió angol fontot ér.

A kis Dózi 2007-ben Budapesten kezdte el a versenyzést (Alagon a tréningezést), eleinte átlag 15 hosszal verte hazai ellenfeleit, majd Bécsben, az ausztriai Ebreichsdorfban, Pozsonyban, Hamburgban, Baden-Badenben iskolázta le a kontinentális Európa legjobb sprintereit, igaz már csak 3-7 hosszas győzelmekkel, 10 start 10 győzelem. Így érkezett el Párizsba, ahol mindig október első vasárnap futják Európa első számú lóversenyfutamát, a 4 millió Eurós díjazású l’Arc de Triomphe-ot 2400 méteren. Mivel a lovak legtöbbje távspecialista, ezért több rangos betétfutamot is rendeznek. Ezek egyike az 1000 méteres Prix de l’Abbaye, amiről ugyan hivatalosan nincs kimondva, de az elsőszámú európai rövidtávú lóverseny futam.  A Prix de l’Abbaye-t az elmúlt 20 évben 16-szor angol lovak nyerték, kétszer franciák, valamint egy-egy japán és ír győzelem született.

Az angolok most is 8 lovat indítottak a 20 indulóból, és lógó orral távozhattak, de nem csak ők. A verseny számunkra  jól indult, Overdose remek rajtot vett.  80 méterig csak 1 ló volt előtte pár deciméterrel, de 200 méter után a már a mezőny elején vágtázott kb. egy hosszal, és ekkor egy öreg bácsika tétován  és megkésve lengetni kezdett egy piros zászlót ( ídősebb ferencvárosi szurkolók biztos emlékeznek még a "mit integetsz, anyád a pénzverdébe dolgozik?" beszólásra ).

Leintették a futamot, mert az egyik ló nem tudott elstartolni, mert nem nyílt ki a startgép ajtaja. Ez eddig rendben is volna, csak éppen túl későn tették. A 100 méteres futók megtesznek 25 métert mire a pisztoly ismét dörren, semmi gond. A Forma-1-es versenyeken a pálya legalább 25 pontján lengetik a piros zászlót, ráadásul rádión is bemondják a pilótáknak, hogy mi a helyzet. Nem értem, hogy miért nem lehet egy olyan galopp pályán, ahol Euro milliók dőlnek el, két embert kiküldeni a start utánra 300 méterre, hogy felemeljenek keresztbe egy elszakítható és jól látható rózsaszín vagy neonzöld papír- vagy műanyagcsíkot, tele csüngő lampionvackokkal a rossz start jelzésére. Annak ellenére, hogy pár ló zsokéja a pálya jobb oldalán észrevette a kései jelzést, a "mi lovunk" a fél mezőnnyel lefutotta a versenyt és elsőnek haladt át a célvonalon, valamint 54 másodperces pályarekorddal bizonyította az elmúlt 100 év többszáz angol és francia sprinter lovának, hogy kevesek vagytok mint mackósajtban a brummogás.

A botrány ellenére a francia versenyintézőség nem volt hajlandó elhalasztani a verseny megismétlését, hanem újrafutást rendelt el este fél 7-re. A magyar stáb helyesen úgy döntött (meg még másik két aspiráns is), hogy a  lovát nem indítja újra,  4 óra időtartam 3 éves korban nem elegendő a regenerálódásra, egy esetleges harmadik helyért járó pénzért meg nem éri meg eldobni a 11 győzelmes veretlenségi nimbuszt. Már így is nagy szemétség volt a franciáktól, hogy Overdose nem kapta meg a világ minden más országában az erre a távra járó 3 fontos súlyengedményt az idősebb lovaktól.

A megismételt versenyben Marchand D'Or győzött (majd fél másodperccel gyengébb idővel), és bizton állíthatom, ha az első startot elengedik, soha nem érte volna utol Dózit.

A YouTube-on ezt is megnézhetjük:

http://uk.youtube.com/watch?v=f2doCAS1Kvk&translated=1

Utóirat: miért nem volt ott Nicolas Sarkozy?
Csak nem Mrs.Robinsonnal töltötte a hétvégét :)

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.