Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pécsi időközi választások I.

2009.04.29

Bizonyára az országos médiában is olvashatták, hogy javában zajlik pécsi kampány a télen elhunyt MSZP-s polgármester Tasnádi Péter székéért. Kisebb-nagyobb vagdalkozások mindig előfordulhatnak egy szorosabbnak tűnő választási kampányban, a jelenlegi szint még számomra belefér, azért ez nem Bicske. 2006 őszén Páva Zsolt közel fél százalékkal (287 szavazattal) kapott ki MSZP-s ellenfelétől. Azóta viszont jelentősen megváltozott a két párt egymáshoz közötti viszonya, így várhatóan ismét Fideszes polgármester lesz 1998 után. A különbséget lehet, hogy egy laikus is jobban el fogja találni mint én, de azért aki rendszeres látogatója weblapomnak, az tudja hogy én Battonyától Nemesmedvesig szinte minden választásra tippeltem az elmúlt 8 hónapban (akár hóban-fagyban, lázas betegen, vagy ünnepekkor is időt szakítva rá) ahol indult valamelyik párt jelöltje, egyedül csak Tégláson égtem meg, máshol mindenhol eltaláltam a győztest, és ha 5-6 jelölt volt, akkor még a közöttük lévő sorrendet is, legfeljebb felcseréltem a 3-4.helyezettet mint Kartalon, míg pl. Csepelen a hetes befutót sikerült egy tikettből megcsípnem. Szóval a tippem a mostani polgármesteri választásra:  Páva Zsolt 56 %, Szili Katalin 44 %.

Ami az önkormányzati időközi választást illeti a 8-as körzetben: a Fidesz-KDNP az ÖPE-vel (Összefogás Pécs Egyesület) közösen dr. Kőhalmi Lászlót indítja, az MSZP dr. Guzs Istvánt, az MDF pedig dr. Olasz Istvánt, a Nagy Lajos Gimnázium egykori tanárát, egyetemi óraadót kérte fel. A Jobbik Fogarasi Gábort indítja. Állítólag az MSZP jelöltje visszalépett Olasz István (MDF) javára Szili Katalin támogatásáért cserébe, de hogy ez így is van valójában, meg a többi jelölt összeszedte-e a kopogtató cédulát, az nem derül ki Pécs város honlapjáról (azt hiszem, Páva Zsoltnak a weblapjuk rendbetétele lehet a 2. lépése a nevezetes kandeláber visszaállítása után, mert ilyen honlappal csak az internetes antikultúra fővárosáért címre pályázhatnak). Utána nézni meg most nem volt kedvem a pontos információknak (elnézést is kérek olvasóimtól, s ha nem lenne polgármester választás, akkor biztos pótoltam volna), mert ezt a körzetet már a 2006-os önkormányzati választáson is simán vitte a FIDESZ 56,18-al, most meg biztosan 60% fölött lesz, akárkik is az ellenfelei. Jellemző ezen városrész választási beállítottságára, hogy  amikor 2002 őszén Megyóval és Tollerrel 68%-on álltak a szocik a városban - míg a Fidesz 23%-on - akkor is alig kapott ki  (mindössze 2,8% különbséggel) a Fidesz ebben a körzetben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

A vártnál simábban győzött Páva Zsolt

(szerkesztő, 2009.05.10 19:55)

67%-os feldolgozottságnál Páva Zsolt a FIDESZ jelöltje 65,3%-ra, míg Szili Katalin 34,7%-ra áll.

47-49%

(szerkesztő, 2009.05.10 13:55)

A részvételi arány a 13 órási adatok alapján 47-49 % között várható, kicsit alábbhagyott a hajnali lendület. Polgármesterválasztásnál viszont nincs részvételi limit, a mai választás mindenképp érvényes és eredményes lesz.

magas lesz a részvétel

(szerkesztő, 2009.05.10 09:26)

a 9 órási adatok alapján 7,72% már elment szavazni, ami ebben a jó időben kb. azt jelenti,hogy estére 54% körül lesz a részvételi arány