Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


December 7-i szavazások eredményei

2008.12.08

Kelet-Magyarország nem Balkán, de nem is Nyugat-Magyarország. Próbálgattam én vasárnap nézegetni Miskolc és Téglás honlapját, hogy hogyan alakulnak napközben a részvételi adatokok, de még azt a menüpontot sem találtam meg, ahol majd este feltennék az eredményeket.  Szóval ez nem Maglód és nem Bicske, csak a zsebbe nyílik a bicska, ilyenkor. Nem lepődnék meg, ha szokás szerint  azt a miskolci tisztviselőt tüntetnék ki legközelebb a Magyar Köztársaság Csillagokkal  Be Nem Vetett  Szalmakeresztjével, aki vasárnap karba fonta a kezét.

Az már külön hab a tortán, hogy a megyei lap internetes portálja (www.boon.hu) 19:36-tól még a napközbeni tudósításokat is levette a weboldalról, majd 40-50 percen át valami bulvár vagy bulifotó volt a helyén, a népszavazásról semmi hír (egyesek azt hiszik, hogy még mindig nem találták fel a mobiltelefont ?). Talán müködtek még a régi  reflexek, hallgattak mint Pozsgay 99-ben a négyigenes népszavazáskor, bejött az a tippem, hogy győznek az igenek a Miskolc-Tapolcán, és vereséget szenvednek az elhallgatás mesterei Miskolcon.
2467 választópolgárból 1432 fő (58,05%) ment el szavazni. Az érvényes szavazatok száma 1425 volt, ebből 835 (58,60%) volt az igen, és 591 (41,40%) a nem.

Viszont mea culpáznom kell a téglási beharangozóban leírt tippem miatt. Hiába utaltam én arra, hogy a Fidesz nincs jól beágyazódva Tégláson (a legutóbbi önkormányzatin csak 40%, az utolsó országgyűlésin csak 36% volt ez eredményük), talán itt a leggyengébbek Hajdú-Biharban. Külön ecseteltem, hogy a Fidesszel szembenállók tapasztalt és népszerű jelöltet állítottak, számszerű tippemben még sem mertem betippelni Czibere Béla győzelmét az MSZP maglódi megtorpanása miatt. 
51,26% részvétel mellett 1802 szavazatot (69,93%-ot) kapott az új polgármester (aki eddig alpolgármester volt), a Fidesz jelöltjének  - Szegedi Attilának -  775 szavazattal (30,07%-al) kellett most beérnie. Czibere Béla győzelmében valószínűleg szerepet játszott (ha nem is arányaiban, hanem inkább tendenciálisan) a közvéleménykutatásokban nem rég jelzett MSZP-s javulás, valamint az a szerencsés összefogás a Fidesz jelöltje ellen, hogy nem aprózták szét az erőket mint Bicskén vagy Fehérvárcsurgón.

A Komárom-Esztergom megyei Szárligeten és a Pest megyei Tápiógyörgyén is volt vasárnap időközi polgármesterválasztás. Szárligeten az 1.853 választásra jogosult csaknem 40 százaléka vett részt, hat független és egy MSZP-s jelölt indult. A szavazók  27 százaléka adta le voksát Mezei Ferencre az új polgármeterre. Sajnos további részleteket nem tudok, de egy ilyen kicsi falu weblapjától nem várhatunk jobb szolgáltatást mint a miskolcié. Annekdotaként megjegyzem, hogy pár éve kerestem a labdarugó NBII sorsolását, a sok nagyváros (Szombathely, Szolnok, stb.) weblapján hiába kerestem, még a Ferencvárosén sem találtam, óriási meglepetésre Kozármisleny honlapján megtaláltam.
Tápiógyörgyén 4 független jelölt küzdött meg 1251 szavazatért, Póczné Fehér Mária lett az új polgármester. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.