Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A demokrácia veresége Maglódon

2008.11.25

Nemcsak a közvéleménykutatóknak, hanem a választási szakértőknek is nehéz megsaccolnia egyes választás részvételi arányát. De ami Maglódon történt, arra senki sem számított. 1049 választópolgárból csak 129 vette a fáradtságot, hogy megválassza önkormányzati képviselőjét. Bojkottra senki sem lázított, ennyien még pizzát is vettek volna a Pizzaházban, ha aznap nem lett volna időközi választás. Lehetne hivatkozni közömbösségre, rossz időre, de ez a 12,3 %-os részvétel borzasztóan alacsony, nem is tudom, hogy volt-e erre példa Magyarországon, legfeljebb egy-két népszavazáson. 2004-ben az EU-s választáson 33,9% , 2006-ban az önkormányzatin 43,4% , a vizitdíjas népszavazáson 2008 márciusában 53,9% volt a részvétel ebben a városrészben. Persze ezeken belül megjegyzendő, hogy ebben a szavazókörben gyakran feltünően magas az érvénytelen szavazatok száma.

Amint azt már megtippeltem a Fideszes jelölt (Jutasi Miklós) végzett az első helyen, egy szavazat híján a leadott érvényes voksok felével (63 szavazat, 49,2%). Az alacsony részvétel miatt jól szereplő független jelölt (Somogyváry Mihály) 54 szavazattal (42,2%) elég jól szerepelt, arányaiban elég sok szavazatot szívott el a két pártjelölttől. Annyira, hogy az MSZP-s jelölt csak 11 szavazatot kapott (8,6%), pont annyit,  ahány kopogtatócédulát szükséges leadni az induláshoz. Az MSZP-s jelölt 30% fölötti várakozásomat alaposan megcáfolta. Még a tavasszal  a vizitdíjat támogató 83  szavazó is kihátrált mögüle. Az eredmény azért is meglepő, mert Maglód ezen részén általában a kis pártok annyi százalékot kapnak mint országosan (na az MDF egy picivel kevesebbet), a Fidesz 2-4 százalékkal kevesebbet, az MSZP meg 2-4 százalékkal többet mint az országos átlag. Az MSZP számára figyelmeztető lehet az a korábbi példa, mikor a Fidesz 93-ban zuhanni kezdett Fodorék kiválása után, akkor már volt egy szegedi és miskolci időközi választás 1993 őszén 7-8% körüli eredménnyel, ami már számszakilag hasonlított a félévvel későbbi országgyűlésin elért eredményre.

A közvéleménykutatások a maglódi tényekkel ellenkezőleg mást mutatnak, a Median utolsó felmérésében 3%-os MSZP-s előtörést mutatott ki, a Századvég meg a Fidesz 6%-os esését a biztos szavazók körében. Kíváncsian várom a téglási polgármester választást december 7-én, ahol csak két pártjelölt indul (Fidesz-MSZP párharc lesz), így nem lehet hivatkozni arra, hogy a függetlenek tőlünk szippantják el jobban a voksokat, meg azért a választók száma is nagyságrendileg nagyobb lesz.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Fehérvárcsurgói végeredmény:

(szerkesztő, 2008.12.03 19:58)

Közel 53%-os részvétel mellett Schmidtné Cser Viktória Fidesz jelölt 455 szavazattal (55,5%) szerezte meg a polgármesteri széket. AZ eddigi független polgármester - Bernáth Péter - még a második helyet sem tudta megszerezni mert csak 147 szavazatot (17,93%) kapoot, Peredi Erika 157 szavazatszámmal (19,15) lett a második helyezett. A negyedik helyen végzett jelölt csak 61 szavazat ill. 7,44%-ot ért el.

Fehérvárcsurgó

(szerkesztő, 2008.11.28 20:34)

Annyit tudok róla, hogy önfeloszlatás miatt 4 jelölt indul a polgámesteri székért és 28 képviselőjelölt a 9 kislistás mandátumért. A Fidesz a 2006-os önkormányzati választáson kb.62%-ot kapott a megyei listán ezen a településen, a polgármester egy föggetlen jelölt lett, kislistán pár Fideszes is bejutott a testületbe. Most a polgármsternek Fideszes jelölttel is meg kell küzdenie széke megtartásáért, nagyban csökkenti az esélyeit a másik két független jelölt indulása (igaz ez egyik nem sok vizet fog zavarni, mert a 2006-ban a kislistán csak 8.lett).
Mivel nem tudok róla, hogy bármelyik független jelöltnek volna valami pártkötődése (mentségemre szolgál, hogy nincs ismerősöm Fehárvárcsurgón, a szomszédos Kincsesbányán is csak katonakoromban jártam hadgyakorlaton, információkat sem találtam az interneten és a sajtóban), így a képlet egyszerű: 1 Fideszes jelölt indul 3 független ellen, akár kaphat 70%-ot, de ki is kaphat, valószinűleg nem pártpolitikai alapon fog eldőlni.
Az eredményt kedden be fogom ide írni.

Most vasárnap is lesz időközi választás

(AlbaVolánComp, 2008.11.28 12:49)

...még Téglás előtt, Fehérvárcsurgón most vasárnap