Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Már csak 200 nap az országgyűlési választásig

2009.09.23

Minden bizonnyal 2010. április 11-én vasárnap fogják tartani a következő általános országgyűlési választás első fordulóját.

Az Alkotmány 20.§-a úgy szabályozza a kérdést, hogy az ogy-i választásokat négyévente áprilisban vagy májusban kell lebonyolítani. A választási eljárásról szóló törvény szerint a második fordulót az első fordulót követő 14.napon kell megtartani, és a választások nem eshetnek ünnepnapra. Mivel április 4-5. húsvét lesz 2010-ben, a köztársasági elnöknek nem sok mozgástere van. Április 18-ra nem tűzheti ki az első fordulót, mert a 2.forduló beleesik a május 1-i hétvégébe. Esetleg még kitűzheti az április 25./május 7. párost, de erre személy szerint nem sok esély látok.
Esetleges parlamenti önfelosztás esetén is elég sok variációt "kilő" a március 15-i hétvége is. Ha lesz ilyen procedúra, szerintem a szocialisták március 7. és február 14. vagy 21. között választhatnak, korábbi időpontból már kezdenek kicsúszni az időből, a március 28-i választás  nagy öngól és blamázs lenne a parlamenti ciklus csekély 3-4 napos lerövidítése miatt. Taktikai okokból elképzelhető egy februári első forduló, mivel akkor már Karácsony előtt ki kell kézbesíteni  kopogtatócédulákat, és talán a szervezetileg romokban heverő SZDSZ és MDF számára kevesebb idő állna rendelkezésre gyűjtésre, meg kevesebb  jelöltet állítana  a másik két kis párt az LMP és a Munkáspárt is (mivel  elég morbidnak látszana, ha bármely párt aktivistái az évvégi ünnepek alatt csengetnének be lakásokba).

Én egyelőre maradok az április 11-nél, és  hamarosan  megkezdem sorozatomat arról a 14-15 egyéni választó körzetről, amelyikben szorosabb eredmény várható. Szilveszter után meg megyei áttekintőket is adok.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

válasz

(szerkesztő, 2010.01.18 20:48)

Én sem kalkulálok avval, hogy a Fidesz 15 helynél többen vesztene, viszont a Jobbik jelöltjei szerintem miden bizonnyal nem fognak visszalépni a Fidesz javára (max.2 helyen az országban, de az is csak vidéken, ahol a helyi sajátosságok, alkuk, szocialisták hosszú idő utáni legyőzése iránti vágy indokolja)
A jelölt személye szerintem max. 6-8%-ot hozhat egy országgyűlési választáson (városi polgámester választáson 10-et is), ezért ez az egyes tippjeimeet torzíthatja, habár megpróbálok vele kalkulálni 2-3% mértékig.

Választások előtt

(JTR, 2009.12.12 19:44)

Aprópó, ha már itt járunk, akkor érdemes lehet a következőket mérlegelni.
Elsőre úgy tűnik a Fidesz mindenhol (vagy majdnem mindenhol) megnyeri az egyéni körzetekete a többiek pedig osztoznak a listás képviselőhelyeken.
De mi van, ha:
- a Jobbik nem lépteti vissza a második fordulóra képviselőjelöltjeit (ez szinte biztos) és a "nevető harmadik" szocialista jelölt emiatt befut?
Ez feltehetően nem sok egyéni körzet hiszen az így szerzett szocialista körzethez is legalább 35% feletti szavazat kell, ami max 10-15 helyen (Tatabánya, Miskolc-Kazincbarcika-Ózd ((Salgótarján)félhold, Bp. néhány kerülete) valószínű.
- Mi a helyzet ott ahol évek óta elfogadott és "bejáraotott" politikust indít az mszp a fidesz viszont csak ez év utolsó napjaiban dobja majd be jelöltje nevét. Marad az eddigiekben megszokott tendencia az egyéni körzetekben is a pért számít vagy fordul a kocka és az egyéni megítélés döntő lesz?
- (Ez inkább költői kérdés)Lesz-e a korábbiakhoz hasonló szocialista fordulat a választás előtti napokban, hetekben (1998 23 millió román munkavállaló, 2002 Kövér köteles hasonlata, 2006 Mikola - a fideszben -"újszerű kommunikációjának" felnagyítása)

re:

(szerkesztő, 2009.12.08 11:49)

Az ok, prózai, november 8. óta nincs otthoni számítógépem (k.o-ra ment az alaplap), van egy használtan vett laptop, de azt meg még annyira nem tudom kezelni.
Még pár nap türelmet kérek.

Kérdés

(JTR, 2009.12.08 11:22)

Miért késik a "billegő" választókörzetek bemutatása, a 2010. évi ogy. választás szempontjából való elemzése?