Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha az MSZP 13%-ra esne vissza...

2010.03.09

Kedves olvasóim! Egy kis időre felföggesztem a szorosabbra  várt egyéni körzetek bemutatását a kopogtatócédulák leadási határidejéig, mivel nem tudhatjuk előre, hogy melyik körzetekben lesz csak 3 jelölt és melyikben 5-6, így  nem látom sok értelmét a %-os tippelésnek sem, egyelőre.
A kampány kezdetén még azzal kalkuláltam, hogy az MDF-nek és az LMP-nek is lesz 10-20 lyukas körzete, ahol nem tudnak majd jelöltet indítani, de időközben ez olyan nehéz feledattá vált számukra, hogy már-már örülnének 18-19 megyei listának és 100 egyéni jelöltnek is.

A Magyar Szocialista Párt a 2009.évi júniusi Európai Parlamenti választáson 17,37%-ot ért el. A közvéleménykutatók az idei választáshoz is közeledve megosztottak, van olyan (pl. a Tárki, aki folyamatos MSZP-s emelkedést mutat ki), viszont vannak pártmegrendelésre készült egyéni körzetben készült (nem publikus) kimutatások amelyek további fekete levest jelenthetnek a szocik számára. Az őszi időközi választások is inkább további 2-3% MSZP-s esést mutattak. Bevallom én már nem nagyon hiszek a közvéleménykutatóknak (nem csak a Jobbik mellékalkulálása ürügyén), sejtésem szerint a felmérésekben sok a manipuláció, hiszen aki emlékszik az EP választás előtti Medián prognózisokra, akkor látható volt, hogy sokáig 70-71%-on jelezték a Fideszt, majd 3 nappal a választás előtt mutatták be a "frankót", amelyen a Fidesznek 60%-ot tippeltek, amivel legközelebb voltak a valósághoz a többi intézethez képest.

Ha az MSZP április 11-én csak 13%-ot érne el, akkor minden bizonnyal egyetlen egyéni körzetet sem nyerne, a megyei (területi) listákon 22 mandátumhoz jutna. Budapesten még lenne  16,09%-a, ami  5 mandátumot érne (Lendvai Ildikó, Burány Sándor, Horváth Csaba, Dr.Molnár Zsolt Krisztán, Steiner Pál áll a bp-i lista első 5 helyén), míg Pest és B.-A.-Z. megyében 2-2 mandátumhoz jutnának (Szabó Imre, Varjú László, Gúr Nándor, Káli Sándor). Zala, Vas és Tolna fehér terület maradna a szocialisták számára, és a léc alatt volna egy picivel a Boldvai László vezette Nógrád megyei lista. A többi 13 megyében csak a megyei listavezetők jutnának be (Veres János, Garai István, Oláh Lajos, Szekeres Imre, Molnár Csaba, Horváth András Tibor, Szili Katalin, Pál Béla, Varga Zoltán, Sós Tamás, Kolber István , Lukács Zoltán és feltehetően Botka László (egyedül a Csongrád megyei MSZP lista nincs meg számomra, aki tudja, beírhatná a lenti hozzászólások közé).
Négy parlamenti párt esetén az MSZP-nek 21-22 mandátuma lenne az országos listáról, ebből a keretből jutna be:
Mesterházy Attila, Kovács László, Gyurcsány Ferenc, Kis Péter,  Simon Gábor, Lamperth Mónika, Újhelyi István, Hiller István, Puch László, Juhász Ferenc, Vadai Ágnes, Varga lászló, Bárándy Gergely, Szűcs Erika, Boldvai László, Iváncsik Imre, Lukács Zoltán, Harangozó Tamás, Nemény András, Baracskai József, Tóbiás József, Göndör istván és szerencsés esetben vagy 13,1-13,2 %-nál Kovács Tibor. 
Hárompárti országgyűlésben további 4-5 mandátumhoz jutna az országos listáról az MSZP (Kovács Tiborhoz csatlakozhat még Harangozó Gábor, dr.Simon Gábor, Tóth József és Tukacs István).

Érdekes, hogy az országos listán a fentiek után pont a párt szóvivője, Nyakó István áll, de nem jutna parlamenti hely Baja Ferencnek, Vitányi Ivánnak, Ficsor Ádámnak és az országos lista 47.helyén álló Gőgös Zoltán agrárállamtitkárnak, akire egyébként haragszom lóversenyellenes tevékenysége miatt. Egyébként mindezen írásom csak  egy feltételezés jegyében íródott, egy lehetséges szélső érték számbavételére.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nem sokat értek a 19%-al sem

(Gado, 2010.06.01 14:45)

Legalább a becsületesebb szocik közül bejutott Mandúr lászló, és az ellenszenvesebbek közül nem sikerült Török Zsoltnak.

jun22@freemail.hu

(anticonstitutionelle, 2010.03.11 22:52)

Jó az oldal csak így tovább!:D

Csongrád megyei MSZP lista

(szerkesztő, 2010.03.10 18:25)

Mára a leadással ismertté vált a Csongrád megyei MSZP lista, Botka az első és Búzás a második.