Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az edelényi és a szerencsi körzet

2010.04.08

Habár mindkét helyen a Fidesz az első számú esélyes, könnyen lehet meglepetés mind a két helyen. Szerintem ez az ország két legérdekesebb körzete. Abban  is közös, hogy  az elmúlt években mindkét helyen volt nagyon szoros eredmény, 2002-ben a Fideszes Koncz Ferenc, 2006-ban az akkor Fideszes színekben induló Molnár Oszkár maradt alul 2 vagy 3 szavazattal MSZP-s ellenfelével szemben (pontos számot azért nem tudok mondani, mert a hivatalos választási honlap nem tartalmazza a jogorvoslatok utáni végeredményt) . 

EDELÉNY:
Közismert, hogy az edelényi polgármestert korábbi - gumikalapácsos kisanyákkal és az izraeli nagytőke szerepével kapcsolatos -  nyilatkozatai miatt a Fidesz nem indítja újra. Helyette a helyi kórház igazgatója, egy libanoni származású keresztényvallású orvos - Daher Pierre - a hivatalos jelölt. Véletlenül utódja is elkövette elődje hibáját, egyszerű és sértő megjegyzést tett szexuális beállítottságára, mivel az eljátszotta a kampány során azt a játékot, hogy hol Fidesz jelöltnek és hol függetlennek mutatta magát. Molnár Oszkár valamikor még az SZDSZ-ben egy lerobbanthatatlan Ciao Ragazzi farmerdzsekiben kezdte politikai pályafutását, majd '93 táján került át a Fideszbe. Dinamikus ellenzéki szerepével (pl. edelényi kórház megvédése) hamar népszerű lett a környéken. 1994 óta mindig ő volt a Fidesz jelöltje ebben a körzetben, többször nyert polgármesteri címet is. Most amikor az ő körzete szerepelt a legjobban az EP választáson B-A-Z megyében  (csak a 8.sz.vk-ban ért a Fidesz 60%-ot), a rengeteg munka ellenére most kellett távoznia, mert nem tudott megszabadulni egykori "radi-szadi" énjétől.
A Jobbik jelöltje is egy ősellenzéki arc Borsod megyében, Miklós Árpád még 1990-94 között az MDF színeiben volt országgyűlési képviselő. Majd megalakulása óta tagja volt a MIÉP-nek. A középiskolai történelemtanár volt a motorja a 2006-os Gyurcsány-ellenes miskolci tüntetéseknek. A kincstári "győzni fogunk" szöveg ellenére meggyőződésem, hogy Miklós Árpi a 2.fordulóban vissza fog lépni Molnár Oszkár javára. Egyébként a Jobbik az EP választáson ebben a körzetben 17,74%-ot ért el. 
Az MSZP jelöltje a jelenlegi országgyűlési képviselő Gúr Nándor. Állítólag ő rendelkezik a legtöbb kampánypénzzel az országban (jobboldali körökből származő információim szerint Gúrnak 40 milliója van erre a kampányra, míg a budapesti billegő körzetnek vélt MSZP-sek is csak 30 millióból gazdálkodhatnak körzetenként), van is plakát mindenfele. Az MSZP-nek az itt a hendikepje, hogy 2006-os nyerése ellenére a 2009-es EP választáson csak 15,74%-ot kapott. Ráadásul a "gumikalapácsosok érdekében" elindult függetlenként a megyében és országosan is ismert romavezető Horváth Aladár, ami tovább rontja az MSZP esélyeit. 
Ez választási körzet 60 településből áll, Edelény után Szendrő, Rudabánya, Izsófalva, Kurityán, Bódvaszilas a nagysági sorrend. Részvételi arány az átlag alatti egy picivel.

SZERENCS:
Itt olyan sok jelölt van, hogy először fel is sorolom őket:
Dancs Mihály (MSZDP)
Ficsor Ádám (MSZP)
Holcman László (Jobbik)
Kemény Endre (MDF)
Koncz Ferenc (Fidesz-KDNP)
Lehóczky Tamásné (MIÉP)
Szepesi Zsolt (Összefogás Párt)

A tavalyi Uniós választáson nagy meglepetésre a JOBBIK ebben a  körzetben átlépte a 30%-ot, sőt a Szerencs melletti Legyesbényén és Bekecsen 50% körüli eredménnyel helyi győztes lett. A Fidesz a választókörzetben 47,05%-ot kapott, az MSZP 16,87%-ot ért el, míg az MDF 2,99-ig jutott. Az egyszerű pártpolitikai sablont az országosan ismert monoki polgármester, Szepesi Zsolt borítja. Ebben a körzetben ő lehet a "Molnár Oszkár", aki rengeteg szavazatot vehet el a Fidesztől és Jobbiktól is. A Fidesz most is Koncz Ferencet (aki a Megyei Közgyűlés alelnöke) indítja, egyszer már ő is megérdemelné a győzelmet a pechszéria miatt. Holcman László a Jobbik Zempléni szervezője nem csak a jelöltséget érdemelte ki, hanem a megyei listán is az esélyes 4.helyet kapta meg. Az MSZP-s miniszternek Ficsor Ádámnak azt hiszem ezen a választáson nem osztanak nyerőlapot (pozícióját gyengíti, hogy a Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat korábbi elnöke Dancs Mihály is elindult.). Ficsor csak abban reménykedhet, hogy vagy az MSZP B-A-Z megyei listájának 3.helyéről, vagy az országos listájának 46.helyéről bejuthat a parlamentbe.
A körzetben nagy szerepe van a mindenkori polgármesterek befolyásának, hiszen ők mindig ahhoz csatlakoztak, ahol feltehetőleg a pénzcsap lehet, mint anno Németh Miklós vagy Kupa Mihály, vagy a mostani MSZP-s országgyűlési képviselőhöz (Szabó György), aki a Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. Nagy szava lehet még Májer Jánosnak Tokaj polgármesterének, de Taktaharkány, Mád, Tarcal is nagyobb település az 57 helyszínes választókörzetben. Érdekességként megemlítem, hogy ebben a körzetben van Olaszliszka is, és a  bodrogkeresztúri 40 centis kilátó is.
A részvételi arány ebben a körzetben a rosszabbak közé sorolható, kb. 3-5%-al az országos átlag alatti.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Köszönöm

(szerkesztő, 2010.12.09 13:15)

Örülök a gratulációnak, de annyi szerencsém van, hogy ebben a megyében lakom, de volt energiám elbumlizni terepszemlézni.
Más: hamarosan újabb cikkel jelentkezem pár hét pihenés után, december 12-én és 19-én lesz pár időközi választás.

Gratuláció

(Gáll Attila, 2010.12.07 15:08)

Szívből gratulálok mind az edelényi, mind a szerencsi választókerületről szóló írásához ismeretlenül is. Mindkét evk-ban dolgotam 2006-2010-ben elemzőként, pontos, szakszerű elemzést adott. Gratulálok hozzá.
Tisztelettel: Gáll Attila

A 2.forduló végeredménye:Edelényben

(szerkesztő, 2010.04.30 19:22)

100%-os feldolgozottság után:
1. Molnár Oszkár (független) 8142 voks 42,31%
2. Daher Pierre (Fidesz-KDNP) 7779 voks 40,42%
3. Gúr Nándor (MSZP) 3324 voks 17,27%

Gratuláció

(Gyémánt S., 2010.04.25 14:54)

Tisztelt Szerkesztő!

Engedje meg, hogy gratuláljak az edelényi körzettel kapcsolatos, beigazolódott előzetes várakozásaihoz! Anno kétkedve olvastam a "meggyőződésem, hogy Miklós Árpi a 2.fordulóban vissza fog lépni Molnár Oszkár javára" - sorát, nem hittem volna, hogy a polgármester függetlenként is ennyire jól szerepelhet, és azt hittem, hogy a Jobbikos simán megelőzi. Kíváncsian várom a ma esti eredményeket.

További lendületet az elemzésekhez,

Gyémánt S.

Szerencsi részeredmény

(szerkesztő, 2010.04.11 22:25)

Fidesz 49,87%
Jobbik 27,94%
MSZP 16,85
Szepesi 3,28%

Edelényi részeredmény

(szerkesztő, 2010.04.11 22:14)

Fidesz 35%
Molnár Oszkár 25%
Jobbik 19%
MSZP 18%